Trädgårdsmästare Blom

Chili Rocoto CanarioOdlingarna

Posted by Jeanette Blom Mon, June 05, 2017 08:40:09

I min örtagård har jag planterat ut chilin ´Rocoto Canario´ (Capsicum pubescens) tillsammans med busktomaten ´Tiny Tim´. Det är ett experiment för att se hur chilin utvecklas och mognar utomhus. Tidigare har jag odlat den i växthuset vilket har fungerat bra. Den har nu stått ute i en vecka och ser ut att trivas utmärkt.

Blog image´Rocoto Canario´ är en ovanlig och annorlunda chilisort som växer högt upp i bergskedjan Anderna i Peru och är en av de få chilisorter som tål lätt frost. Kallas även ibland för bergschili. Plantan kan bli 100-120 cm hög. Den växer lite spretigt och bör därför spaljeras eller bindas upp. Liknar tomatillo i växtsättet. jag brukar tukta sidoskotten ganska hårt till fördel för färre och större frukter. Blad och stjälkar har ljusa små hår och blommorna har en vackert lila färg. Plantan går att övervintra inomhus i ljust läge och den kan bli upp till 15 år gammal. Beskär på hösten. Jag har inte prövat att övervintra den utan sår nya varje år.

Frukterna är gula till orangeröda och mycket heta med en styrka upp mot 250 000 Scoville. De liknar äpplen och blir upp mot 5 cm stora. Fröna är svarta. Fruktköttet är tjockt och saftigt med rik smak. De används till salsas och ceviches, kan också puréas. Eller gröpas ur och fyllas med ost och gratineras.

Om migTrädgårdsmästare Blom

Posted by Jeanette Blom Fri, April 07, 2017 13:29:49

När jag var riktigt liten följde jag ofta med mormor till handelsträdgården. Jag var fascinerad av allt som fanns där inne i växthuset, men samtidigt skrämd. Jag tyckte inte att jag fick luft i den fuktiga och kvalmiga växthusvärmen med doft av jord. Idag älskar jag den. När jag blev lite större och började förstå vad det innebar att arbeta med växter fick jag för mig att det var väldigt svårt och tänkte att trädgårdsmästare det kan jag aldrig bli. Ändå kunde jag inte låta bli att experimentera med egna små odlingar. En sommar försökte jag så melon mot en norrvägg, helt i skugga. Fröna grodde, men vad tror ni hände sen? Och alla påsk- och sommarlov som jag jobbade på skogsplantskola med milslånga (kändes det som) planteringar av gran. Jag älskade det, men förstod ändå inte att det var här, i den gröna världen, jag hörde hemma.

En dag, mitt i livet när jag blev med sommarstuga, trillade äntligen poletten ner, och då fanns det ingen återvändo. Jag började på Rudolf Steiner-seminariet på Skillebyholms gård utanför Järna och läste grundåret i Biodynamisk odling. Därefter läste jag vidare till trädgårdsmästare vid utbildningen Trädgårdens Hantverk & Design i Mariestad.

Efter tio år i branschen var jag modig nog att starta mitt företag Trädgårdsmästare Blom. Idén till företagsnamnet fick jag av en tidigare kollega och jag var helt emot det från början. Det har en manlig klang, och faktiskt har jag flera gånger fått frågan ”den där Trädgårdsmästare Blom, vem är han egentligen?” Idag, i dessa tider av eviga diskussioner om jämställdhet och könsroller, tycker jag att namnet är genialiskt. Blom är dessutom mitt riktiga efternamn som jag fick när jag föddes. Ett arv från morfars far som i sin tur fick namnet när han värvades som knekt. Det kan inte bli bättre, eller hur?

Under de 20 år jag varit i branschen har jag lärt mig mycket och fördjupat mitt intresse för det gröna. Jag har bland annat arbetat med skötsel och förvaltning, planering och utveckling av gröna miljöer samt med projektledning och utbildning.

Jag och min man bor på en gård utanför Sunne i Värmland där vi odlar för självhushållning. Jag har även planer på att utöka verksamheten med en gårdsbutik.

Jeanette Blom

Fil. kand. Kulturvård, inriktning Trädgårdens hantverk och design