Trädgårdsmästare Blom

Trädgårdsmästare Blom

Välkommen till Trädgårdsmästare Bloms blogg

Den här bloggen är helt ny och meningen är att du ska kunna ta del av mitt arbete med trädgårdsrådgivning, trädgårdsdesign, kulturvård och utbildning. I bloggen berättar jag även om mitt odlande av grönsaker för självhushållning.

Chili Rocoto Canario

OdlingarnaPosted by Jeanette Blom Mon, June 05, 2017 08:40:09

I min örtagård har jag planterat ut chilin ´Rocoto Canario´ (Capsicum pubescens) tillsammans med busktomaten ´Tiny Tim´. Det är ett experiment för att se hur chilin utvecklas och mognar utomhus. Tidigare har jag odlat den i växthuset vilket har fungerat bra. Den har nu stått ute i en vecka och ser ut att trivas utmärkt.

´Rocoto Canario´ är en ovanlig och annorlunda chilisort som växer högt upp i bergskedjan Anderna i Peru och är en av de få chilisorter som tål lätt frost. Kallas även ibland för bergschili. Plantan kan bli 100-120 cm hög. Den växer lite spretigt och bör därför spaljeras eller bindas upp. Liknar tomatillo i växtsättet. jag brukar tukta sidoskotten ganska hårt till fördel för färre och större frukter. Blad och stjälkar har ljusa små hår och blommorna har en vackert lila färg. Plantan går att övervintra inomhus i ljust läge och den kan bli upp till 15 år gammal. Beskär på hösten. Jag har inte prövat att övervintra den utan sår nya varje år.

Frukterna är gula till orangeröda och mycket heta med en styrka upp mot 250 000 Scoville. De liknar äpplen och blir upp mot 5 cm stora. Fröna är svarta. Fruktköttet är tjockt och saftigt med rik smak. De används till salsas och ceviches, kan också puréas. Eller gröpas ur och fyllas med ost och gratineras.