Trädgårdsmästare Blom

Trädgårdsmästare Blom

Välkommen till Trädgårdsmästare Bloms blogg

Den här bloggen är helt ny och meningen är att du ska kunna ta del av mitt arbete med trädgårdsrådgivning, trädgårdsdesign, kulturvård och utbildning. I bloggen berättar jag även om mitt odlande av grönsaker för självhushållning.

Om mig

Trädgårdsmästare BlomPosted by Jeanette Blom Fri, April 07, 2017 13:29:49

När jag var riktigt liten följde jag ofta med mormor till handelsträdgården. Jag var fascinerad av allt som fanns där inne i växthuset, men samtidigt skrämd. Jag tyckte inte att jag fick luft i den fuktiga och kvalmiga växthusvärmen med doft av jord. Idag älskar jag den. När jag blev lite större och började förstå vad det innebar att arbeta med växter fick jag för mig att det var väldigt svårt och tänkte att trädgårdsmästare det kan jag aldrig bli. Ändå kunde jag inte låta bli att experimentera med egna små odlingar. En sommar försökte jag så melon mot en norrvägg, helt i skugga. Fröna grodde, men vad tror ni hände sen? Och alla påsk- och sommarlov som jag jobbade på skogsplantskola med milslånga (kändes det som) planteringar av gran. Jag älskade det, men förstod ändå inte att det var här, i den gröna världen, jag hörde hemma.

En dag, mitt i livet när jag blev med sommarstuga, trillade äntligen poletten ner, och då fanns det ingen återvändo. Jag började på Rudolf Steiner-seminariet på Skillebyholms gård utanför Järna och läste grundåret i Biodynamisk odling. Därefter läste jag vidare till trädgårdsmästare vid utbildningen Trädgårdens Hantverk & Design i Mariestad.

Efter tio år i branschen var jag modig nog att starta mitt företag Trädgårdsmästare Blom. Idén till företagsnamnet fick jag av en tidigare kollega och jag var helt emot det från början. Det har en manlig klang, och faktiskt har jag flera gånger fått frågan ”den där Trädgårdsmästare Blom, vem är han egentligen?” Idag, i dessa tider av eviga diskussioner om jämställdhet och könsroller, tycker jag att namnet är genialiskt. Blom är dessutom mitt riktiga efternamn som jag fick när jag föddes. Ett arv från morfars far som i sin tur fick namnet när han värvades som knekt. Det kan inte bli bättre, eller hur?

Under de 20 år jag varit i branschen har jag lärt mig mycket och fördjupat mitt intresse för det gröna. Jag har bland annat arbetat med skötsel och förvaltning, planering och utveckling av gröna miljöer samt med projektledning och utbildning.

Jag och min man bor på en gård utanför Sunne i Värmland där vi odlar för självhushållning. Jag har även planer på att utöka verksamheten med en gårdsbutik.

Jeanette Blom

Fil. kand. Kulturvård, inriktning Trädgårdens hantverk och designFill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.